joi, 1 mai 2014

Armata Română. O avem, e a noastră. Dar oare cât de multe ştim despre ea?

Ideea pe scurt despre problemele politice ale Ucrainei este că, după ce trupele speciale ruseşti fără însemne au pus stăpânire pe o mare parte din Crimeea, a avut loc o lovitură de stat. În ciuda faptului că Vladimir Putin a încercat să se apere şi să nege că ar fi vorba de o intervenţie militară a Rusiei(pe motiv că nu s-ar fi tras niciun foc de armă) şi chiar dacă preşedintele rus susţine că trupele din Crimeea au doar rolul de a proteja activele militare ruseşti(în încercarea de a minimaliza mediatizarea cazului), situaţia nu a trecut neobservată. Astfel că acum se zvoneşte despre Putin cum că ar vrea să pornească un Al Treilea Război Mondial. 

Oricum, ideea este că am citit pe internet un articol conform căruia tinerii apţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani vor fi recrutaţi în caz de război. Ştiu că şansele izbucnirii unui al treilea război sunt minime, dar totuşi sunt curios la ce va duce această măsură. Înrolarea obligatorie a încetat în anul 2007, motiv pentru care mare parte dintre tineri au cunoscut viaţa de militar doar din filme, cărţi sau din poveştile celor mai în vârstă. Deci cum ar putea ei să servească ţara(obligaţi de altfel), să se deprindă cu autodisciplina şi exerciţiul fizic, mânuirea armelor, curajul în faţa pericolului etc. în timp record şi să lupte împotriva armatelor ruseşti(în condiţiile în care ar urma să fie luaţi pe "nepusă masă" şi imediat trimişi pe front)? 
Mânat de curiozitate, am continuat să mă documentez despre Forţele Armate Române şi astfel am aflat că în prezent numărul total de efective aflate în misiuni internaţionale este de 1601, care se află acum în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Irak şi Afganistan. 

Interesant însă mi s-a părut a fi articolul de pe Wikipedia despre "Corupţia în Armata Română". 

De-a lungul timpului, achizițiile de tehnică militară au generat câteva controverse și scandaluri de presă. Încă din secolul al XIX-lea, când aveau loc primele tentative de creare a unei forțe armate moderne în România, scandalurile, suspiciunile și acuzațiile legate de echipamentele achiziționate s-au ținut lanț.

Afacerile Skoda, Motorola şi Puma au fost toate suspectate de spălare de bani(acuzaţii în urma cărora s-au făcut investigaţii ale căror finalizări sunt însă puse sub semnul întrebării). Pe lângă ele mai sunt precizate şi câteva dosare cu caracter penal(despre luare de mită, fals în acte şi abuz în serviciu).
Articolul se încheie cu un sondaj Transparency International conform căruia "mai puţin de 20% din români cred că armata română este corpută şi extrem de coruptă", probabil ca dovadă a lipsei noastre de informare. 

Acum nu mă înţelegeţi greşit, scopul meu nu este acela de a vă întoarce împotriva Armatei Române. Până la urmă avem şi noi nevoie de serviciu militar. Tot ce am vrut eu să fac a fost să vă aduc la cunoştinţă câteva dintre curiozităţile României de care consider că toţi ar trebui să ştie(pentru că tot se plânge poporul de presă care ar scrie doar nimicuri şi/sau minciuni). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu